Onze showroom bezoeken? Vrijdag op afspraak en zaterdag van 9.00 - 14.30. Laatste zaterdag van de maand gesloten.
Ga naar de inhoud

Houtkachel laten installeren door een expert

Het installeren van een houtkachel vraagt om deskundigheid. Bij onjuiste installatie bestaat het risico op brand. Bovendien kan het zo zijn dat u niet het optimale rendement uit uw kachel haalt, wat natuurlijk zonde is. Het is daarom goed om te weten dat wij bij Vuur! niet alleen kachels en haarden leveren, maar ook bij u thuis kunnen installeren. Zo weet u zeker dat u met een gerust hart kunt stoken en het maximale uit uw nieuwe houtkachel haalt. Lees meer over onze dienstverlening of neem direct contact op voor een adviesgesprek aan huis.

Belangrijke punten bij het installeren van een houtkachel

Bij het installeren van een houtkachel is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • Veiligheid: De kachel moet worden geïnstalleerd volgens de geldende veiligheidsvoorschriften en lokale bouwvoorschriften. Hierin worden o.a. eisen gesteld aan de ondergrond en vrije ruimte rondom kachel.
  • Afvoer: Zorg voor een goede rookgasafvoer, bijvoorbeeld een schoorsteen of een ander type rookkanaal dat geschikt is voor houtkachels. Het rookkanaal moet goed geventileerd zijn en vrij zijn van obstakels.
  • Wandbescherming: Een hittebestendige wandbescherming achter de kachel helpt bij het verminderen van brandgevaar. Deze wandbescherming moet voldoen aan de vereisten van de fabrikant en de lokale voorschriften.
  • Ventilatie: De ruimte waarin de kachel geplaatst wordt dient voldoende geventileerd te zijn om voldoende zuurstof aan te voeren voor de verbranding en het risico op koolmonoxidevergiftiging te verminderen.

Het meenemen van deze punten en het correct installeren van de houtkachel is essentieel voor de veiligheid en efficiëntie. Om zeker te weten dat u voldoet aan alle eisen kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen.

Kachelonderhoud

Ook als het installeren van uw houtkachel volledig volgens alle richtlijnen is uitgevoerd, is het noodzakelijk om daarnaast te zorgen voor goed onderhoud. Dit betekent dat de houtkachel regelmatig onderhouden en gereinigd moet worden. Goed kachelonderhoud is belangrijk voor optimale prestaties en het verminderen van risico op brandgevaar. Bij een onderhoudsbeurt van uw kachel hoort onder andere het reinigen van de rookgasafvoer en het controleren van de afdichtingen en andere onderdelen van de kachel. Ook dit onderhoud kunnen wij voor u verzorgen. Bij al onze kachels bieden wij onderhoudscontracten aan. Zo bent u ervan verzekerd dat uw kachel regelmatig onderhouden wordt en daarom veilig is.

Installeren of ombouwen

Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor alleen een mooie kachel, maar wij zijn gespecialiseerd in het volledige plaatje. Dat begint bij een inventarisatie van uw wensen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek aan huis en eindigt bij het installeren van de houtkachel van uw keuze conform alle regelgeving en richtlijnen. Dit installeren is wat ons betreft niet alleen het simpel aansluiten van uw kachel, maar kan ook betekenen dat wij een rookkanaal voor u aanleggen of een bestaande open haard ombouwen naar een houtkachel.

Wat uw huidige situatie ook is, wij bieden de oplossing. Met ruim 20 jaar ervaring durven wij onszelf een echte expert in het installeren van houtkachels te noemen en vertrouwen wij erop dat wij u naar volledige tevredenheid kunnen helpen aan een houtkachel waar u nog vele jaren plezier van zult hebben.

Houtkachel installeren, wat zijn de kosten?

Voordat u besluit uw houtkachel te laten installeren wilt u natuurlijk wel graag weten wat de kosten zijn. De kosten voor installatie van een houtkachel zijn afhankelijk van de huidige situatie. Is er een rookkanaal aanwezig, gaat het om een nieuwe installatie of een vervanging, etc. Om een goede inschatting te maken van de kosten komen wij graag bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek aan huis. Zo kunnen wij de situatie ter plekke bekijken en u het beste adviseren over de mogelijkheden.

Hebben wij een goed idee van de wensen en mogelijkheden voor uw woning dan nodigen wij u graag uit in onze showroom in St. Annaland. Hier hebben wij diverse houtkachels en haarden in verschillende opstellingen staan zodat u deze uitgebreid kunt bekijken en de sfeer kunt proeven. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.