Onze showroom bezoeken? Vrijdag op afspraak en zaterdag van 9.00 - 14.30. Laatste zaterdag van de maand gesloten.
Ga naar de inhoud

Speksteenkachel kopen?

De speksteenkachel is ideaal voor iedereen die graag wil besparen op de energierekening en het milieu een warm hart toedraagt. Speksteenkachels bestaan al vele eeuwen. Vooral in Scandinavische landen wordt dit type kachel al heel lang en veel gebruikt. De kachel is populair vanwege de hoge efficiëntie en duurzaamheid. Deze populariteit is door de hoge energieprijzen van de laatste jaren alleen maar verder toegenomen.

Ook in het assortiment van Vuur! kachels en haarden vindt u een ruime keuze aan speksteenkachels. Maak een afspraak om deze in onze showroom te bekijken en al uw vragen te laten beantwoorden.

Efficiënt en duurzaam

Originele speksteenkachels bestaan zowel aan binnen- als buitenzijde uit speksteen. Tegenwoordig zijn er ook vele variaties op deze kachel verkrijgbaar waarbij speksteen gecombineerd wordt met andere materialen zoals gietijzer. Hoe meer speksteen een kachel bevat, des te meer en langer geeft de kachel warmte af. Een massieve speksteenkachel is daarom een zeer efficiënte manier om het huis te verwarmen.

Door het gebruik van speksteen wordt een zeer hoge verbrandingstemperatuur bereikt, die bovendien lang wordt vastgehouden. De aangename stralingswarmte van een speksteenkachel blijft nog lang nadat de kachel gedoofd is voelbaar. Afhankelijk van het model, de oppervlakte van de ruimte en de buitentemperatuur kan een speksteenkachel nog 6 tot 14 uur warmte afgeven nadat het vuur gedoofd is. U hoeft dus slechts enkele uren te stoken om uw huis de gehele dag te kunnen verwarmen.

Een speksteenkachel is behalve een heel efficiënte ook een duurzame manier om het huis te verwarmen. De aanschaf van deze kachel is dus zowel goed voor uw portemonnee als voor het milieu.

Wat is speksteen?

Speksteen is een mineraal dat qua uiterlijk iets weg heeft van marmer. Het is een zachte, vettige steensoort die hoofdzakelijk bestaat uit talk, magnesiet en chloriet. Speksteen wordt ook wel zeepsteen genoemd vanwege de gladde textuur. Deze steensoort wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden. Het wordt vaak gebruikt als bouwmateriaal, maar ook voor beeldhouwwerken.

Vanwege het vermogen om warmte op te slaan en te geleiden is speksteen ook vaak terug te vinden in kachels. In vergelijking met andere natuurstenen heeft deze steensoort een hoog soortelijk gewicht. De opnamecapaciteit is ruim twee keer hoger dan van normale vuurvaste steen en de warmtegeleiding is ruim 10 keer sneller.

Voordelen van een speksteenkachel

Een speksteenkachel heeft vele pluspunten ten opzichte van andere (hout)kachels. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Een hoog rendement (tot maar liefst 88%)
 • Laag verbruik
 • Zachte stralingswarmte, die geleidelijk wordt afgegeven
 • Veilig voor kinderen
 • Minimale uitstoot van fijnstof

Wat kun je stoken in een speksteenkachel?

Voor het beste rendement is het goed om te kiezen voor zachte houtsoorten, zoals berkenhout of elzenhout. Deze ontbranden snel waardoor u minder lang hoeft te stoken. Speksteenkachels zijn ook geschikt voor het stoken met houtbriketten. Houtbriketten zijn samengeperste blokken houtsnippers of zaagsel. Kies bij voorkeur voor hoogwaardige houtbriketten zonder toevoegingen als lijm of chemicaliën.

Voor elk interieur een speksteenkachel

Hoewel de speksteenkachel al eeuwenoud is, past dit type kachel in elk interieur. Van landelijk tot modern, voor elk interieur is er een passende kachel te vinden. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar waardoor er altijd een design te vinden is dat perfect aansluit bij de stijl van uw woning. Bovendien is speksteen zelf te verkrijgen in verschillende neutrale tinten, variërend van lichtgrijs tot donkergroen en zelfs zwart. Eventueel kunt u de kleur met behulp van een speciale, hittebestendige coating ook nog aanpassen. Laat u verrassen door de vele modellen, bekijk het aanbod in onze webshop.

Altech speksteenkachels

Het grootste aanbod speksteen houtkachels in ons assortiment is van het merk Altech. Dit Nederlands merk produceert al ruim 40 jaar speksteenkachels in verschillende series die we hieronder kort doornemen.

Altech Eclips

De Eclips beschikt over een rookgeleidingssysteem van meer dan 2 meter lang, waardoor deze kachel een maximaal rendement van maar liefst 86 tot 89% heeft. De Eclips is verkrijgbaar met een ingebouwd houtrookfilter waardoor de kachel nog schoner brandt.

Altech Ecosy

De Altech Ecosy is een moderne, ovale vrijstaande speksteen houtkachel die vrijwel in elk interieur thuis past. De luchtregeling en deursluiting zijn op fraaie wijze in de deur verwerkt, waardoor de Altech Ecosy met één knop te bedienen is.

Altech Massiv

De kachels uit de Massiv-serie produceren dezelfde hoeveelheid warmte-opslag als de traditionele, massieve speksteenkachels. Het ontwerp is slank en modern en qua vermogen en warmteafgifte is deze kachel geschikt voor ieder type woning. Bijzonder aan deze kachel is dat deze steen voor steen bij u thuis wordt opgebouwd.

Altech Noblès

De houtkachels uit Noblès serie zijn de kleinste uit het aanbod van Altech. Toch hebben de Noblès kachels alle eigenschappen die u van een speksteenkachel mag verwachten. Dit type kachel is bijzonder geschikt voor de geïsoleerde, moderne woning.

Altech Grande Noblès

De houtkachels uit de Grande Noblès-serie hebben een tijdloze uitstraling en zijn voorzien van een dikke massa speksteen. Dat laatste zorgt voor een heerlijke warmte. Een rookgasgeleider zorgt ervoor dat er met deze kachel een maximaal rendement wordt behaald.

Altech Max

Bij het ontwerpen van de Max-serie is de keuze gemaakt om gebruik te maken van speksteen in combinatie met een stalen frame. Door dit stalen frame en verdiepte spekstenen hebben de houtkachels uit de Max-serie het meest strakke design van alle speksteenkachels.

Altech Vision

De populaire Vision-serie bestaat uit 2 authentieke vrijstaande speksteen houtkachels, die bekend staan om authenticiteit, robuustheid en gebruiksvriendelijkheid. De Vision Cook is uitgerust met een bakoven waarin u heerlijke gerechten kunt bereiden.

Altech Torus

Met zijn harde lijnen en afgeronde front is de Torus een echte eyecatcher in ieder interieur en daardoor een populaire kachel in het aanbod van Altech.

Andere merken speksteenkachels

Naast de speksteen houtkachels van Altech kunnen wij ook andere merken speksteenkachels leveren, zoals:

 • Wanders Pecan Eco Large speksteenkachel
  De Wanders Pecan speksteenkachel is een mooie en strakke speksteenkachel die dankzij de nieuwste verbrandingstechniek klaar is voor de toekomst. Deze kachel houdt de warmte 6 tot 8 uur vast en geeft deze langzaam af aan de ruimte. Deze kachel is bij uitstek geschikt voor de verantwoorde stoker.
 • Jydepejsen Troja 46 speksteen
  De hoge, ronde speksteenkachel Jydepejsen Troja 46 is ideaal voor het verwarmen van hele grote ruimtes. Het massieve Finse speksteen om deze houtkachel zorgt voor efficiënte warmteverspreiding. Een convectierooster aan de bovenzijde maakt het mogelijk om de warmteverspreiding door het convectiekanaal te regelen. Het eenvoudig te bedienen DuplicAir® controlesysteem garandeert optimale verbranding.

Adviesgesprek aan huis

Alleen al in onze webshop zijn er meer dan 600 verschillende kachels verkrijgbaar. Wij kunnen ons daarom goed voorstellen dat u wel wat hulp kunt gebruiken bij het vinden van een kachel die voldoet aan al uw wensen. Graag komen wij bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek aan huis. Zo kunnen wij de situatie ter plekke bekijken en u het beste adviseren over de mogelijkheden.

Heeft u al een open haard en wilt u deze vervangen door een mooie dichte kachel? Ook dan zijn wij u graag van dienst. Wij hebben uitgebreide ervaring in het ombouwen van open haard naar een houtkachel.

Neem direct contact op om een afspraak te maken