Onze showroom bezoeken? Vrijdag op afspraak en zaterdag van 9.00 - 14.30. Laatste zaterdag van de maand gesloten.
Ga naar de inhoud

Van open haard naar dichte haard

Een open haard ombouwen naar een dichte haard? Daar helpen wij u graag bij! Met ruim 20 jaar ervaring in het installeren van houtkachels en het renoveren van open haarden beloven wij u met vertrouwen dat wij uw project naar volle tevredenheid kunnen uitvoeren. Wij zijn inmiddels experts in het ombouwen van open haarden. Van totale renovaties tot stijlvolle aanpassingen, wij hebben alles al eens mogen uitvoeren voor onze tevreden klanten. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan om uw wensen door te spreken en laat u verrassen door het resultaat.

Open haard ombouwen naar dichte haard

Een open haard in de woonkamer kan heel sfeervol zijn, maar is als verwarming niet altijd even efficiënt en bovendien redelijk brandgevaarlijk. Bovendien kan een open haard zorgen voor redelijk wat stank en rook in huis, wat velen ook als groot nadeel beschouwen. Wilt u toch de sfeer en prettige warmte behouden, maar dan zonder de nadelen van een open haard? Wij bouwen graag uw open haard om naar een dichte haard met houtkachel. Hierbij kunnen wij gebruikmaken van de aanwezige elementen, zoals de schouw en de schoorsteen zodat de uitstraling behouden blijft en het meer een aanpassing dan een volledige verbouwing is. Maar we kunnen uw open haard ook volledig vervangen zodat uw woonkamer een hele transformatie ondergaat.

Neem gerust eens contact met ons op om uw wensen met ons te bespreken en de mogelijkheden door te nemen.

Voordelen van een houtkachel t.o.v open haard

Er zijn meerdere voordelen van een houtkachel te noemen die ervoor pleiten uw open haard te verbouwen naar een dichte haard. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Efficiëntie: Houtkachels zijn over het algemeen efficiënter dan open haarden. Door de gesloten constructie van een houtkachel houdt deze de warmte beter vast en wordt de warmte ook beter verspreid.
  • Meer controle: Met een houtkachel kun je de warmteafgifte beter regelen en daarmee is het gemakkelijker om de gewenste temperatuur te handhaven.
  • Verbruik: Om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren verbruiken houtkachels over het algemeen minder hout dan open haarden. De brandstofkosten van een houtkachel liggen dus gemiddeld lager dan bij een open haard.
  • Veiligheid: Door het gesloten verbrandingssysteem is het risico op vonken en rookterugslag bij een houtkachel minder dan een open haard. Dit vermindert het risico op brandgevaar.
  • Milieuvriendelijkheid: De verbranding in moderne houtkachels is efficiënter dan bij een open haard. Bovendien zijn ze ontworpen om minder schadelijke emissies uit te stoten.

Open haard moderniseren

Als het gaat om open haard moderniseren zijn er nog meer opties te bedenken dan het vervangen door een houtkachel. Als alternatief voor een houtkachel kunt u er ook voor kiezen om uw open haard te vervangen door een inbouwunit of wandhaard. In ons assortiment vindt u verschillende bio-ethanol inbouwunits en wandhaarden van het merk Xaralyn. De duurzame brandstof bio-ethanol is het beste te vergelijken met alcohol. Omdat er bij de verbranding van schone bio-ethanol geen schadelijke stoffen vrijkomen, is er geen rookkanaal nodig. Een bio-ethanol haard kan daarmee naast een esthetische keuze ook een milieubewuste keuze zijn. Het is dan ook zeker een goede optie om te overwegen voor het moderniseren van uw open haard. 

Open haard gesloten maken, wat zijn de kosten?

Na het lezen van het bovenstaande hopen wij dat u een goed idee heeft gekregen van wat er allemaal mogelijk is bij het ombouwen van een open haard naar een dichte haard. Behalve de mogelijkheden is het voor u natuurlijk ook belangrijk om te weten op welke kosten u moet rekenen als u uw open haard gesloten wilt maken. Deze kosten zijn hier moeilijk te noemen omdat deze sterk afhankelijk zijn van de huidige situatie, bijvoorbeeld de staat van uw rookkanaal en open haard. Maar ook de gewenste aanpassingen en de kosten van de vervangende kachel of haard zijn hier van grote invloed.

Om een goede inschatting te kunnen maken van wat een open haard gesloten maken u gaat kosten, willen we u daarom graag eerst enkele vragen stellen. Dit kan telefonisch via 0166 – 745212, maar we komen ook graag langs voor een adviesgesprek aan huis. Tijdens openingstijden bent u ook van harte welkom bij Vuur! in St. Annaland.